Perioada optimă pentru recoltarea probelor de sol se apropie, iar eșantioanele de sol care vor fi prelevate în 2021 vor putea furniza date utile până în sezonul 2025. Cartarea solului este o investiție majoră și are o valoare extraordinară, iar rezultatele acestor probe vor contribui la majoritatea deciziilor de gestionare a fertilizării în ferma ta. Planificarea ar trebui să fie o parte cheie a procesului de cartare și ar trebui făcută cu mult înainte ca echipele de recoltatori să intre în teren. Pentru a vă asigura că sunt recoltate probe reprezentative în sezonul de vara și toamnă, vă recomandăm câteva întrebări cheie pentru a discuta cu agronomul dumneavoastră înainte de începerea cartării:
Care este perioada optimă?
Solul este întotdeauna acolo, dar prelevarea unei probe de sol de calitate nu este întotdeauna posibilă. Exista câțiva factori fac ca prelevarea unui eșantion de sol să nu fie de calitate de-a lungul uni an agricol, cum ar fi:
- Dezghețarea solului și umiditatea excesivă a solului pot face, de asemenea, imposibil accesul la câmp
- Arătura poate îngreuna accesul in teren cu utilaje speciale pentru recoltarea probelor de sol si poate afecta serios adâncimea de recoltare.
- Fertilizarea înainte de recoltarea probelor de sol ne duce către rezultate neconcludente
Cea mai bună perioada pentru prelevarea unui eșantion de sol este după recoltare
Cine prelevează probele și cu ce?
Prelevarea probelor de sol este la fel de importantă ca si calitatea rezultatelor primate.
Din acest motiv este foarte important ca prelevarea să se facă de către personal specializat si cu sonde automate. Sondele automate pentru prelevarea probelor de sol au o eficiență ridicata datorită faptului ca acestea pot păstra adâncimea de recoltare pe toate tipurile de sol.
Totodată este important ca utilajele care prelevează probele să aibă în dotare un sistem GPS prin care să se poate înregistra locul de unde au fost prelevate probele.
Unde merg probele de sol?
Atunci când se prelevează probe de sol de înaltă calitate, acestea trebuie trimise unui laborator calificat.
„Asigurați-vă că întrebați unde se duc probele”. Dacă nu întrebați, probele dvs. pot fi trimise la un laborator care nu este aprobat de nici un organism internațional.”
Spre exemplu, laboratorul nostru din Sofia este acreditat la nivel European respectând astfel standardele impuse de aceștia, de la pregătirea probelor și până la metode de analiză si livrare a rezultatelor.
Cât de repede primim rezultatele analizelor?
Atunci când facem o cartare agrochimică trebuie să ne asigurăm că vom primi în timp util rezultatele analizelor și planul de fertilizare aferent pentru a putea pune în practică recomandările primite.
Având în vedere perioadele tot mai scurte în care putem efectua lucrările agricole de fertilizare și pregătire a terenului pentru semănatul culturilor de toamnă, laboratorul nostru vine în sprijinul tău prin analizarea probelor și livrarea rezultatelor în doar două săptămâni de la prelevare.
Primind planul de fertilizare într-un timp relativ scurt puteți efectua din timp fertilizarea culturilor urmând recomandările specialiștilor și obținând astfel eficiență maximă în urma cartării.
Cine face recomandările de fertilizare?
Înainte de începerea campaniei de prelevare discutați cu cel care se va ocupa de interpretarea rezultatelor dumneavoastră.
Agronomul responsabil trebuie să vă explice, clar cum vă va prezenta planul de fertilizare, hărțile de distribuție a elementelor și planul de fertilizare împreună cu produsele recomandate pentru a fi utilizate in funcție de rezultate.