Adesea, agricultura de precizie este văzută destinată fermelor mari, care lucrează suprafețe mari de teren. Adevărul este că până și fermele mici, cu suprafețe de sub 100 ha, pot beneficia de avantajele aduse de agricultura de precizie.
Înainte de a începe să folosești uneltele agriculturii de precizie, trebuie să faceți o estimare realistă a ceea ce necesită o îmbunătățire imediată, pentru a investi banii fix unde sunt cele mai mari necesități.
1. Începe cu solul
Fiecare fermier cunoaște că terenurile sale nu sunt uniforme. Inevitabil sunt variații ale elementelor nutritive în sol, dar și al capacității solului de a reține apa.
Prin efectuarea unei cartări agronomice, poți determina exact care și unde sunt aceste variații și cât de mari sunt. Odată ce ai această informație poți chiar alege să fertilizezi variabil. Prin fertilizarea cu rată variabilă, uniformizezi în timp solul, dar vei face economii cu costurile fertilizantului și vei avea o producție uniformă din primul an.
Pentru a face o cartare eficientă, probele trebuie prelevate într-un mod standardizat, în Grid-uri cu suprafețe egale.
2. Folosește aplicații gratuite sau cu un cost mic pentru a afla mai multe despre ferma
Aplicațiile care îți oferă imagini satelitare cu starea culturilor au un cost foarte mic per hectar sau unele sunt chiar gratuite pentru un anumit număr de hectare. Folosind o astfel de aplicație, care poate fi instalată chiar și pe telefonul mobil, vei avea o privire de ansamblu asupra tuturor culturilor și terenurilor tale. Vei avea o viziune, pe care cu ochiul liber cu siguranță nu o vei avea cu ochiul liber. Iar cutreierarea câmpului în mod constant și frecvent, îți va aduce costuri mai mari și mai puține beneficii.
Programul nostru GeoScan, este un astfel de instrument și chiar mai mult. Vei putea vedea nu doar imagini cu indexul de vegetație (NDVI), ci și conținutul de apă din sol (NDWI), date meteo și alte informații utile pentru ferma ta.
Află aici mai multe despre programul GeoScan, sau contactează-ne pentru a discuta despre conturile pe care le va implica implementarea acestui program la tine în fermă.
Un altfel de program care te poate ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă la tine în fermă este FarmTrack. Cu acest program, poți vedea unde sunt utilajele și operatorii tăi. Poți vedea în timp real unde și cât lucrează, cu ce viteză, ce consumuri de motorină ai, staționări și multe alte informații utile despre flota ta. În plus, poți genera rapoarte personalizate, pentru a putea sintetiza în mod simplu, ce se întâmplă la tine în fermă.
3. Calculează valoarea culturii și a inputurilor
Dacă lucrezi o suprafață mică, nu înseamnă neapărat că nu poți economisi sume consistente prin folosirea agriculturii de precizie.
Pentru a determina aceste economii în mod cât mai realist, trebuie să iei în calcul și valoarea culturii. De exemplu un hectar de tomate pentru industrie, va avea o valoarea a producției mai mare decât un hectar de grâu. La fel se va întâmpla și cu valoarea inputurilor pe aceeași suprafață.
Pe scurt, cu cât valoarea culturii per hectar este mai mare, cu atât mai repede se vor amortiza costurile cu implementarea agriculturii de precizie. Chiar și pentru suprafețe sub 50 de hectare.
De exemplu, un fermier din județul Buzău, a instalat senzori de umiditate în sol, pentru a iriga mai inteligent. În acest moment acest fermier nu își mai poate imagina cu ar fi să se întoarcă înapoi, atunci când irigă, fără a avea informații exacte. Iar costul cu senzorii de umiditate în sol și stația meteo a fost amortizat destul de repede din economia de apă și din producția mai mare.
Poți face și tu acest lucru folosind stațiile meteo GeoScan OnSite și Pessl, la care poți lega diverși senzori, inclusiv de umiditate și temperatură sol. Află aici mai multe despre aceste unelte ale agriculturii de precizie
4. Începi cu soluțiile de bază
Sunt o mulțime de soluții oferite de agricultura de precizie, pentru fermierii începători sau care lucrează suprafețe mici. În cazul sistemelor de ghidare prin satelit (GPS) poți opta pentru soluțiile de ghidare manuală, urmând ca peste luni sau ani să te dotezi și cu sisteme de autoghidare pentru utilajele tale. Apoi, poți conecta aceste monitoare de ghidare la utilajele tale, pentru a face control automat de secțiuni sau aplicare cu doză variabilă.
Un astfel de monitor, poate fi modelul GFX-350 de la Trimble. Este destinat în mod special fermelor cu suprafețe mici, care încep să folosească soluții de ghidare. Îl poți folosi inițial pentru ghidare la lucrările de fertilizat și erbicidat, apoi îl poți conecta la un sistem de autoghidare, dacă este aceasta nevoie, iar atunci poate fi folosit pentru toate lucrările agricole (în funcție de tipul de semnal de precizie ales). Este un monitor ce înglobează tehnologia ISOBUS, astfel, ca îl poți conecta direct la utilajul cu care stropești sau aplici îngrășămintele pentru control automat.
6. Ia în calcul și timpul câștigat
Unul dintre principalele beneficii aduse de către soluțiile agriculturii de precizie, este timpul.
Vei putea economisi timp, atunci când folosești aceste soluții. Vei petrece mai puțin timp în tractor, în combină, în mașină cutreierând câmpul și tot așa.
Și stresul va fi mai redus iar tu vei putea lucra mai mult, pentru că foarte multe dintre sarcinile pe care operatorul le îndeplinea, sunt preluate de către aceste echipamente.
În plus, vei putea lucra zi și noapte, ceață sau praf, indiferent de condițiile meteo.
În final, sfatul nostru, este să nu începeți prin a vă gândi că agricultura de precizie nu este pentru dvs. Pentru că lucrați o suprafață mică de teren. Trebuie să calculați doar unde trebuie să îmbunătățiți, cu ce să începeți a folosi agricultura de precizie.
Din contră, pentru fermele mici, beneficiile pot fi mai mari, pentru că vă vor ajuta să fiți mai profitabil, deși nu lucrați suprafețe mari.
Vrei mai multe detalii contactează unul dintre specialiștii Vantage sau abonează-te la newsletterul nostru cu ultimele noutăți despre agricultura de precizie!