În articolul anterior am început să discutăm despre modul în care dronele agricole vor influența agricultura de precizie. Continuăm articolul cu moduri concrete în care dronele agricole pot fi folosite, dar și beneficiile aduse de către folosirea lor.
Monitorizarea culturilor și a animalelor
Prin atașarea unor camere și/sau a unor senzori (inclusiv chimici și în spectrul invizibil ochiului uman), dronele pot fi folosite pentru a cartografia și aduna informații despre starea culturilor de exemplu. Folosind aceste informații fermierii pot lua decizii rapide și informate pentru a efectua lucrări specifice în mod preventiv și foarte localizate, aducând astfel beneficii fermierului prin reducerea costurilor și creșterea producțiilor.
Pentru astfel de aplicații, sunt preferate dronele cu aripă fixă (genul avioanelor) datorită autonomiei de zbor ridicate, de ordinul orelor.
Tratamente fitosanitare
Din ce în ce mai folosite, dronele agricole sunt capabile să efectueze tratamentele fitosanitare, indiferent că vorbim despre erbicide, pesticide sau alte substanțe din această categorie. Acestea vin cu mai multe avantaje comparativ cu utilajele purtate, tractate sau autopropulsate de stropit, deși nu le înlocuiește și nu concurează în acest moment.
Astfel, o dronă agricolă este complementară utilajelor clasice de aplicat tratamente fitosanitare și trebuie văzută ca un utilaj cu care se fac tratamentele fitosanitare de maximă urgență și de maximă importanță, un fel de ambulanță a culturilor, mai ales atunci când consiliile meteo sau gradul de dezvoltare a culturilor nu permite intervenția cu utilajele clasice.
Un alt avantaj, adus de către aplicarea de tratamente fitosanitare cu drona, este reprezentat de cantitatea redusă de apă folosită pentru a fi mixată cu substanțele folosite și posibilitatea de a aplica foarte localizat substanțele.
Fertilizat și însămânțat
Majoritatea dronelor agricole au capabilitatea de a înlocui bazinul folosit pentru stocarea lichidelor folosite la tratamentele fitosanitare și instalarea unui rezervor pentru substanțe solide, und pot fi încărcate fertilizanți sau semințe. În acest mod, o dronă agricolă va avea o mai mare utilitate în fermă și o amortizare mai rapidă. Un mod mai puțin convențional în care dronele sunt folosite de către fermieri, este prin a însămânța pajiștile folosite de către animale, fără a restricționa accesul animalelor în aceste zone.
Viitorul dronelor agricole
Global Market Insights estimează că piața dronelor agricole va depăși valoarea de 1 miliard de dolari până în 2024. Asta înseamnă mai puțin de doi ani. Creșterea aceasta este atribuită prin descoperirea avantajelor oferite de către dronele agricole, dar și prin scăderea tot mai accentuată a numărului de persoane cu calificare active în domeniul agricol. Și programele guvernamentale și europene vor avea un impact pozitiv în popularizarea acestei tehnologii.
În următoarele articole vom discuta mai mult despre digitalizarea fermierilor, dacă vrei să fii la curent cu toate noutățile legate de agricultura de precizie, abonează-te ACUM la newsletterul nostru.