Dacă vorbim de analizele de sol, teama tuturor fermierilor este că de multe ori rezultatele nu sunt precise și aceștia nu au încredere in ele, în execuția lor, în analiza lor și în rezultatele și recomandările primite.
De asemenea, fiind într-o era a digitalizării și automatizării, este foarte important să fim în pas cu noutățile și, cel mai important, să automatizăm orice proces.
Unul din procesele care poate fi automatizat este prelevarea probelor de sol. Acest lucru se poate face prin prelevarea probelor de sol cu ajutorul sondelor automate. Aceste sonde sunt de tip Wintex, care prelevează automat probe de sol de la o adâncime de 0-30 cm.
Care sunt beneficiile analizelor automate de sol?
Marele plus pe care îl oferă prelevarea cu sonde automate este că probele vor fi luate de la exact 0-30 cm adâncime, în proba de sol prelevată vom avea mostre de sol de pe toată adâncimea de 0-30 cm, astfel având o vedere mai clară asupra a ceea ce se întâmplă real în solul prelevat.
De asemenea, automatizarea prelevării probelor de sol consta și în prelucrarea solelor în format digital, pentru ca recoltatorii să știe exact unde vor lucra, care este suprafața prelevată, cum este împărțită aceasta suprafața pentru prelevare și care este traseul pe care vor merge pentru prelevarea probelor.
Pentru asta este nevoie de un ATV dotat cu sonda automată, cu GPS de urmărire a localizării, și cu tableta pentru primirea sarcinilor de lucru. În acest fel vom avea un istoric al prelevării probelor de sol, dar și o trasabilitate și transparenta totală a probelor de sol prelevate.
În acest mod putem ști când s-au prelevat probele de sol, de unde s-a făcut aceasta prelevare, ce suprafața a fost cartată pentru analiza, pe de o parte, iar pe de altă parte putem fi siguri că probele de sol au fost prelevate, s-a respectat întocmai adâncimea de prelevare a probelor, s-a făcut corect împărțirea parcelei și s-au prelevat corect aceste probe.
Cum poți beneficia de o recoltare automată a probelor de sol!
Toate punctele menționate mai sus fac parte dintr-un serviciu de calitate, executat într-un mod profesional. În acest fel putem elimina posibilele erori apărute în timpul prelevării și, cel mai important lucru, la sfârșitul prelevării suntem siguri că avem sole cartate corect, cu probe prelevate uniform, cu o densitate mare de probe de solă, de la exact aceeași adâncime.
O prelevare corectă a probelor de sol ajută în momentul analizei probelor, și, cel mai important, în momentul interpretării analizelor și a creionării recomandărilor de fertilizare. În acest fel putem fi siguri ca rezultatele analizelor de sol sunt corecte, redau exact ce se întâmplă în sol în momentul prelevării probelor, și ne putem baza pe ele în construirea unui plan de fertilizare pentru sezonul următor, pe de o parte, ca strategie pe termen scurt, iar pe de altă parte, ne putem constitui o strategie pe termen mediu și lung pentru ameliorarea problemelor și îmbunătățirea calității solului.
Pentru aceste puncte de mai sus avem nevoie de un serviciu de cartare agrochimică profesional, și implicit de o prelevare a probelor de sol profesională, inclusa în acest serviciu.
Vrei mai multe detalii contactează unul din specialiștii Vantage sau abonează-te la newsletterul nostru cu ultimele noutăți despre agricultura de precizie.