Influența temperaturii solului asupra creșterii plantelor este dată de căldura care favorizează dezvoltarea culturilor prin absorbția crescută de apă și nutrienți, în timp ce frigul inhibă absorbția apei din cauza vâscozității mai scăzute a apei și încetinește procesul de fotosinteză.
În plus, lipsa de căldură este nefavorabilă pentru microorganismele care locuiesc în sol, deoarece metabolismul lor încetinește, ceea ce duce la o eliberare mai mică de nutrienți și la o dizolvare mai lentă a nutrienților. Prin urmare, creșterea plantelor în climatele mai reci este afectată.
Temperatura solului afectează creșterea rădăcinilor?
Ea afectează viteza și exactitatea dezvoltării sistemului radicular, inclusiv inițierea și ramificarea rădăcinilor, orientarea, rotația și direcția de creștere. Pe măsură ce pământul se încălzește, rădăcinile plantelor pot ajunge cu ușurință în acele zone mai calde.
Chiar dacă solul mai cald este benefic pentru dezvoltarea rădăcinilor, căldura excesivă reduce calitatea terenului prin grăbirea descompunerii materiei organice și a evaporării umidității. Prin urmare, este esențial să menținem căldura din sol la un nivel optim pentru o creștere sănătoasă a plantelor.
Impactul temperaturii solului asupra proprietăților solului
Condițiile termice ale solului pot diminua , sau îmbunătăți trăsăturile biologice, chimice și fizice ale diferitelor tipuri de sol. Pentru a controla eficient condițiile termice si pentru a va atinge scopul, trebuie să fie înțelese aceste influențe asupra următoarelor proprietăți:
Proprietăți biologice:
Temperaturile medii ale solului pentru bioactivitate variază de la 10 la 24 ° C. Aceste valori sunt favorabile pentru funcțiile normale de viață ale solului care asigură descompunerea corespunzătoare a materiei organice, mineralizarea sporită a azotului, absorbția de substanțe solubile și metabolismul. Pe de alta parte, condițiile de îngheț încetinesc activitățile microorganismelor din sol, iar macroorganismele nu pot supraviețui sub punctele de îngheț. Scăderea activităților microbiene este cauza care reduce descompunerea materiei organice și acumularea excesivă a acesteia.
Proprietăți chimice
Datorită materiei organice descompuse, regimurile de temperatură ridicată a solului arată o capacitate mai mare de schimb cationic. Cu cât solul este mai cald, cu atât conține mai mult fosfor solubil în apă pentru plante. Contrar, solul cu temperatura scăzută este sărac în fosforul necesar pentru vegetație. În ceea ce privește nivelurile de pH, aciditatea crește mai mult din cauza denaturării acidului organic.
Proprietăți fizice
Creșterea temperaturii solului induce deshidratarea argilei și crăparea particulelor de nisip, reducând în cele din urmă conținutul acestora și crescând concentrația de praf. Cu cât solul este mai cald, cu atât eliberează mai mult dioxid de carbon. Căldura este motivul fisurării terenului din cauza evaporării și, prin urmare, a pătrunderii insuficiente a apei în interiorul solului.
În următoarele articole vom discuta mai mult despre digitalizarea fermierilor și modernizarea fermelor, dacă vrei să fii la curent cu toate noutățile legate de agricultura de precizie, abonează-te ACUM la newsletterul nostru.