Un bun agricultor cunoaște importanța îngrășământului pentru plante. Pentru a maximiza creșterea și recolta culturilor tale, este necesar să știi ce îngrășăminte să utilizezi.
În urma unor analize de sol poți primi informații utile în luarea unor decizii economice legate atât de alegerea momentelor propice de procurare al necesarului cantitativ și calitativ de îngrășăminte minerale sau organice cât și de stabilirea dozelor de îngrășăminte.
Toate aceste informații pot fi folositoare în perioada imediat următoare când va începe pregătirea terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă.
Ph-ul este important pentru stabilirea dozelor de îngrășăminte
În momentul în care se stabilesc dozele si tipul îngrășămintelor, un factor care trebuie luat în considerare este reacția solului(pH), întrucât, din punctul de vedere agrochimic, aceasta are un rol deosebit de important în asimilarea elementelor nutritive de către plante
Reacția solului poate varia destul de mult pe suprafața unei exploatații agricole astfel încât accesibilitatea elementelor pentru plante să fie diferită de la o zonă la alta. Acest lucru se datorează faptului că unele elemente nutritive se asimilează mai greu pe solurile cu reacție moderat acidă, exemplu fiind macroelementele principale şi secundare (N,P,K,S,Ca,Mg), iar alte elemente cum ar fi microelementele (B,Mn,Cu si Zn) au problem cu asimilarea la pH-uri cu o valoare de peste 7,5.
Cunoașterea solului duce la alegerea potrivita a tipului de îngrășământ
Totodată diferitele valori ale reacției solului duc la utilizarea unor tipuri diferite de îngrășăminte cu reacții fiziologice acide sau bazice lucru important de știut în perioada dinaintea semănatului de toamnă.
Spre exemplu pentru pH-uri acide se pot folosi îngrășăminte cu reacție alcalină cum ar fi nitrocalcarul în cazul fertilizării cu îngrășăminte azotoase și DAP pentru fertilizarea cu fosfor. În cazul solurilor cu reacție bazică se pot folosi îngrășăminte cu reacție acidă cum sunt azotatul de amoniu sau sulfatul de amoniu în cazul fertilizării cu îngrășăminte azotoase și MAP sau TSP pentru fertilizarea cu fosfor.
De asemenea, asimilarea microelementelor este condiționată de reacția solului, iar din acest motiv acestea ar trebui analizate si monitorizate pentru a putea alege in timp util produsele potrivite pentru a satisface nevoile culturii.
Ținând cont de faptul ca deficiența solului în oricare dintre elementele care se află în compoziția sa duce la plafonarea randamentului de producție, va recomandăm efectuare de analize de sol cât mai complexe pentru a determina, atât eventualele carente cat și tipul produselor adecvate solurilor dumneavoastră.