Secetă scurtă sau prelungită, înainte sau în timpul înfloririi porumbului: aceste condiții sunt o provocare pentru mulți fermieri din diferite părți ale țării.
„Căldura și seceta sunt condiții meteorologice nefavorabile în cele două săptămâni înainte și în cele două săptămâni de după polenizarea porumbului”, a declarat Mark Licht, un agronom din Iowa, SUA.
„Această perioadă de patru săptămâni este determină numărul de boabe de pe știulete.”
Pentru ce folosește porumbul apă în perioada înfloririi în masă?
Consumul zilnic de apă de porumb (ETc) în această perioadă este mare, uneori ajungând la peste 7 mm pe zi. În plus față de răcirea constantă a masei frunzelor, cultura folosește acum apă pentru procesele de reproducere:
- alungirea tubului de polen, cunoscut sub numele de mătase;
- asigurarea polenului cu apă, asigurarea polenizării normale și fertilizarea;
- umplerea boabelor;
Deși stresul termic și hidric sunt diferite, ele apar adesea simultan și poate fi dificil pentru noi să distingem între ele.
Care sunt condițiile în care apare stresul termic (supraîncălzirea)?
O creștere a temperaturii aerului peste 35° C duce la stres termic, chiar și atunci când plantele sunt bine alimentate cu apă, în condiții irigare. O creștere a temperaturii aerului peste 35 ° C în combinație cu o umiditate scăzută duce la uscarea mătăsii și deteriorarea boabelor de polen.
Cu o creștere a temperaturii aerului de peste 37-38° C, polenul își pierde vitalitatea.
Cât de mult poate fi redus randamentul în condiții de secetă și căldură extremă?
- Răsucirea și ofilirea frunzelor de porumb este un indicator al secetei.
- Decolorarea timp de 2 săptămâni înainte de apariția mătăsii poate reduce randamentul cu 3-4% pe zi
* Exemplu de ofilire a plantelor înainte de maturare
Dintre toate organele plantei, seceta solului afectează mai întâi mătasea știuletelui și îl dăunează în cea mai mare măsură. În ciuda protecției cotiledonelor știuletelui, creșterea fluxului de apă din mătase al plantei încetinește rapid creșterea acestuia. Atunci când apar condiții extreme în timpul perioadei de apariție a mătăsii și eliberarea polenului din spic, randamentul porumbului poate fi redus cu până la 8% pe zi.
* Exemplu de ofilire a plantei în timpul înfloririi.
Stresul apei reduce numărul de boabe din stiulete. Chiar și după o polenizarea reușită, este posibil ca unele boabe să fi întârziat dezvoltarea și să nu atingă dimensiunea așteptată. Stresul apei în cele două săptămâni după polenizare poate duce la o scădere a randamentului cu până la 6% pe zi.
* Exemple de ștulete dezvoltat în condiții de căldură și stres hidric
Vrei mai multe detalii contactează unul dintre specialiștii Vantage sau abonează-te la newsletterul nostru cu ultimele noutăți despre agricultura de precizie!