Cu siguranță, putem spune că nu este fermier din România, care să nu fi auzit de agricultura de precizie. Și chiar dacă pentru mulți fermieri, agricultura de precizie este ceva ce fac zi de zi de mai mulți ani, încă mai sunt fermieri, cărora componentele agriculturii de precizie nu le sunt familiare sau nu înțeleg cum pot folosi la maxim toate soluțiile de tehnologizare ale fermei combinate cu digitalizarea acesteia.
Am decis să facem acest articol, în contextul în care, agricultura de precizie te ajută să obții punctaj suplimentar în aprobarea proiectelor europene.
Ce este agricultura de precizie?
Agricultura de precizie este compusă dintr-o serie de instrumente și strategii care permit fermierilor să optimizeze și să crească calitatea solului și productivitatea prin implementarea unor acțiuni țintite și localizate, toate prin intermediul tehnologiilor moderne, senzorilor și inteligenței artificiale.
Se folosește cuvântul “precizie” pentru că mulțumită instrumentelor de ultimă generație folosite poate efectua acțiunea cea mai potrivită, în locul potrivit și la momentul potrivit, răspunzând cererilor particulare a culturilor sau a anumitor zone din parcele cu un înalt grad de precizie.
Avantajele agriculturii de precizie
Producții mai mari și mai calitative, cu resurse mai puține dar și cu o grijă mai mare pentru mediul înconjurător este scopul agriculturii de precizie.
Această abordare vine cu următoarele avantaje:
- Pentru fermele mari
- Optimizarea timpului și a resurselor
- Reducerea cantității de inputuri folosite și a pierderilor
- Mai puțină poluare pentru mediul înconjurător
- Adoptarea de soluții individuale pentru fiecare zona din oricare dintre parcelele lucrate
- Pentru fermele mici
- Creșterea productivității și profitabilității
- Reducerea cantităților de inputuri folosite, dar și a pierderilor
- Creșterea calității culturilor și trasabilitatea acestora
- Posibilitatea de a aduce îmbunătățiri terenurilor lucrate în mod economic
Este important să ne amintim că datorită creșterii cererii de hrană la nivel global, agricultura de precizie devine mai importantă și nevoia de adoptare devine tot mai urgentă.
Acum că am înțeles ce este agricultura de precizie, cum se face dar și ce beneficii avem din implementarea acesteia, vă prezentăm mai jos și echipamentele și programele pregătite de către noi pentru a face agricultura de precizie realitate, dar mai ales, beneficiile aduse de către acestea.
Beneficiile aduse de către un sistem de autoghidare prin GPS de la Trimble
Sistemele de autoghidare prin GPS sunt parte importantă a agriculturii de precizie. Principalele avantaje aduse de către utilizarea unor astfel de sisteme în fermele din România sunt:
- Reducerea suprapunerilor și omisiunilor (cu până la 99% atunci când se folosește semnal de precizie de 2,5-3 centimetri)
- Scăderea cantității de inputuri (semințe, îngrășăminte, erbicide și pesticide, carburant consumat)
- Creșterea calității lucrărilor agricole
- Creșterea productivității
- Scăderea stresului și nivelului de muncă atribuit operatorilor din cabina utilajului
- Posibilitatea de a folosi mai puțini operatori sau operatori cu mai puțină experientă
- Creșterea calității culturilor și a producțiilor
Totodată prin folosirea unor astfel de sisteme, se obțin și avantaje indirecte, însă de mare importanță pentru o agricultură modernă și prietenoasă cu mediul înconjurător.
Vrei să afli mai multe despre monitoarele de ghidare?
Astfel, de exemplu în timpul folosirii echipamentelor de ghidare automată, se pot colecta date despre caracteristicile solului, despre cantitățile de inputuri aplicate, iar ulterior aceste date să fie procesate în programe pentru îmbunătățirea practicilor agricole, Totodată aceste echipamente pot fi conectate la utilajul atașat tractorului și îl poate controla în mod automat prin închiderea și deschiderea automată a tronsoanelor/secțiunilor pentru evitarea suprapunerilor, pentru economie de inputuri și pentru ecologie. În plus, în aceleași scopuri, un astfel de sistem poate controla și ajusta automat cantitățile de inputuri dozate de către același utilaj.
Vezi care sunt variantele pentru soluţiile de ghidare automată:
Beneficiile aduse de către un sistem de monitorizare flotă și combustibil – FarmTrack
Echipamentele de monitorizare flotă și combustibil sunt și ele parte din agricultura de precizie. Prin implementarea și utilizarea acestor echipamente fermierii români pot avea următoarele beneficii:
- Reducerea timpului necesar pentru întocmirea unei lucrări agricole, datorită planificării superioare
- Îmbunătățirea productivității prin alocarea mai inteligentă a resurselor
- Scăderea consumurilor de carburant prin monitorizarea urmată de reducerea sau eliminarea factorilor care determină un consum ridicat de combustibil
- Trasabilitatea lucrărilor agricole
- Gestionarea și organizarea eficientă a parcului de mașini și utilaje
- Creșterea profitabilității datorită avantajelor enumerate anterior
În timpul folosirii unui astfel de sistem, fermierul va avea la dispoziție o multitudine de date concrete despre flota sa de utilaje și va putea lua în viitor decizii pentru eficientizarea parcului de mașini și utilaje, scăderea consumurilor de carburant.
Beneficiile aduse de către stațiile meteo – Pessl
Stațiile meteo moderne și profesionale, destinate utilizării în agricultură reprezintă o parte tot mai importantă în agricultura momentului și viitorului – agricultura de precizie.
Corelat cu schimbările climatice tot mai vizibile, care aduc tot mai puțină predictibilitate asupra factorilor de climă, aceste dispozitive vor deveni instrumente indispensabile oricărui fermier.
Stațiile meteo aduc fermierilor beneficii precum:
- Predicție meteo locală precisă, care îi poate ajuta să își planifice mai eficient lucrările agricole
- Predicție pentru fereastra optimă de stropit, care indică momentul optim pentru a aplica tratamente fitosanitare
- Parametrii meteo, ce pot fi utilizați în luarea de decizii în privința practicilor agricole cele mai eficiente
- Date despre sol, precum temperatura, umiditatea și salinitatea, date care pot fi folosite în numeroase activități agricole precum irigarea inteligentă a culturilor cu cantitatea optimă de apă
- Pregătirea și lupta împotriva fenomenelor meteo extreme precum înghețurile târzii și/sau grindină.
Odată cu folosirea unor astfel de echipamente, fermierii își pot creea o bază de date cu informații exacte și multianuale despre de exemplu cantitățile de precipitații, temperatura aerului și solului, specificul meteo local.
Află mai multe despre aceste produse aici:
Beneficiile aduse de către cartarea solului Agrobalance
Agricultura modernă se bazează pe informații detaliate și complexe, iar plantele își au rădăcinile și își extrag nutrienții din sol. Putem spune că solul reprezintă practic baza agriculturii. De aceea obținerea și folosirea de informații precise despre componența, structura și textura solului, trebuie să o prioritate pentru fiecare fermier.
Recoltarea și analizarea probelor de sol trebuie să fie făcută cu precizie și cu o densitate ridicată pentru a se putea încadra în conceptul de agricultură de precizie. În același timp, analiza de sol pentru agricultura de precizie implică și aplicarea de îngrășăminte chimice și organice în rată variabilă pe sol.
Cartarea agrochimică aduce fermierilor beneficii precum:
- Îmbunătățirea producțiilor și uniformitatea acestora
- Utilizarea eficientă economic și ecologic a îngrășămintelor, în special în cazul celor chimice
- Date exacte despre potențialul solului și culturi care se pretează acelor soluri
- Verificarea în timp a rezultatelor practicilor și lucrărilor agronomice și ajustarea lor unde este cazul
- Reducerea costurilor cu îngrășămintele chimice
- Creșterea profitabilității terenurilor agricole lucrate
Analizele de sol pot fi efectuate anual, pentru a putea urmări exact ce efecte au lucrările agronomice (inclusiv fertilizările și lucrările de pregătire ale solului) asupra fertilității solului. În caz contrar, specialiștii recomandă efectuarea analizelor de sol, cel puțin la un interval de patru ani.
Beneficiile aduse de către dronele agricole XAG
Probabil că dronele agricole reprezintă categoria de produse care are cea mai rapidă evoluție în agricultura de precizie. Deși rar erau folosite cu câțiva ani în urmă, în ultimii ani, dronele agricole sunt tot mai folosite de către fermierii de pe întreg mapamondul. Dezvoltarea tehnologiilor care stau la baza dronelor (acumulatori și inteligență artificială), dar și schimbările climatice au făcut din aceste dispozitive un ajutor tot mai apreciat de către fermieri.
Dronele agricole vin cu numeroase beneficii pentru fermieri precum:
- Efectuarea tratamentelor fitosanitare în condiții de sol umed sau cultură mare ori cu fructe (semințe) sensibile la scuturare
- Folosirea de personal neexperimentat
- Dronele sunt autonome și nu au nevoie de pilotarea directă a unui operator, astfel ca o persoană poate efectua lucrări cu mai multe drone în același timp
- Reducere consumului de apă și de carburant folosit
- Pot fi folosite multiscop – pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare, pentru însămânțat, distribuire de îngrășăminte și alte substanțe solide, dar și pentru culegerea de informații despre starea terenurilor și a culturilor agricole
Prețul de achiziție rezonabil, performanțele tot mai bune și flexibilitatea oferită de către drone, îi fac deja pe unii dintre fermieri să renunțe complet la folosirea unui utilaj clasic de aplicat tratamente fitosanitare.