Un studiu recent realizat de către compania Kleffmann Group, a arătat că marea majoritate a fermierilor români fie nu au auzit, nu știu ce este controlul secțiunilor fie nu l-au folosit niciodată. Tocmai de aceea ne propunem ca în acest scurt material să explicăm ce este controlul secțiunilor și care sunt avantajele folosirii.
Ce este controlul secțiunilor?
Majoritatea utilajelor agricole, mai ales cele de fabricație recentă sunt echipate cu control al secțiunilor. Cele mai populare astfel de utilaje sunt cele care aplică tratamente fitosanitare, însă acestea sunt tot mai folosite și la restul utilajelor care aplică inputurile agricole, precum mașinile de aplicat îngrășămintele solide sau semănători.
În mod concret, și aici pentru ușurință în a explica mă voi referi doar la un utilaj de stropit, controlul secțiunilor permite ca o parte din rampa de stropit să poată fi pornită sau oprită independent față de restul rămpii de stropit. Sau mai multe secțiuni ale rampei de stropit (nu consecutive) pot fi oprite sau pornite independent.
Modul în care aceste secțiuni sunt închise și deschise poate fi atât manual, atunci când sunt comandate de către operatorul din cabină prin apăsarea unor butoane, fie în mod automat atunci când utilajul este comandat de către un GPS.
Cu ce mă ajută controlul secțiunilor?
Cel mai probabil, răspunsul la întrebarea de mai sus este deja evident. Faptul ca poți închide și deschide secțiuni din lățimea de lucru (în mod manual sau automat) ajută la îmbunătățirea calității lucrării și implicit la recolte mai bune. În același timp un mare beneficiu este dat de către economia de inputuri făcută, reducându-se și în unele cazuri, chiar eliminându-se suprapunerile sau zonele unde nu s-a aplicat. La costul inputurilor din acest moment, economiile se vor dovedi substanțiale, mai ales în terenurile care au laturi neregulate.
Alte avantaje alte controlului secțiunilor
Secțiunile unui utilaj nu sunt distribuite uniform într-o gama de utilaje. De exemplu, la un utilaj de stropit, controlul secțiunilor poate varia de la secțiuni de câțiva metri până la control duză cu duză. Cu cât secțiunile au o lățime de aplicare mai mică, cu atât ușurința în aplicare și beneficiile sunt mai mari. Majoritatea utilajelor unde secțiunile au mărimi de ordinul metrilor, există o setare în unde putem ajusta în ce moment să fie închise sau deschise secțiunile. De exemplu la o secțiune de 3 metri putem avea:
💧setare închidere secțiune – procent între 1 și 99. Dacă alegem valoarea de 1%, secțiunea se va închide imediat ce a intrat pe suprapunere, respectiv, după 3 cm de suprapunere. Dacă setăm celălalt prag, respectiv 99%, efectul va fi opus, adică secțiunea se va închide când deja suprapunem 2,97 metri. Iar valorile intermediare vor avea efect proporțional.
💧setare deschidere secțiune – modul de lucru este identic cu cel descris anterior, iar efectul va fi de deschidere a secțiunilor.
Bineînțeles că acest mod de lucru, funcționează în cazul setării și posibilității de închidere-deschidere automate a secțiunilor, iar acest lucru poate fi efectuat doar dacă utilajul este controlat sau primește informații de la un sistem de ghidare prin GPS, pentru că astfel se poate știi exact unde a fost aplicat și unde nu, sau unde este hotarul culturii,.
Ușurința în folosire și faptul că în acest mod utilajul poate fi folosit cu maxim de randament indiferent de condițiile de vizibilitate, fără efort sunt alte avantaje ale controlului de secțiuni.
Posibilitatea de a regla momentul în care secțiunile să fie acționate aduce iarăși avantajul de a lucra optim, cu inputuri diferite, pentru că sunt cazuri, mai ales în cel al tratamentelor fitosanitare, unde suprapunerile aduc mari pierderi.