Compoziția mecanică reflectă raportul cantitativ al fracțiilor în funcție de marime (argilă, nisip și praf) în faza solidă a solului. Are un rol cheie în procesul dezvoltării sale și determină principalele sale proprietăți – apă-aer, compoziție chimică, fizico-mecanică, termică și tehnologică.
Compoziția mecanică în raport cu calitățile solului
Când vorbim despre compoziția mecanică și relația acesteia cu calitățile solului, putem puncta următoarele aspecte:
📍 Solurile ușoare se remarcă printr-o mai bună permeabilitate la apă, spre deosebire de cele grele, care se caracterizează printr-o capacitate mai mare de reținere a apei.
📍 Solurile nisipoase sunt bine aerisite, ceea ce favorizează creșterea și dezvoltarea rădăcinilor. Procentul mare de praf și argilă duce la umplerea porilor, ceea ce reduce sesizabil cantitatea de oxigen disponibil.
📍 Solurile argiloase au tendința să erodeze mai mult decât cele nisipoase. Acest tip de soluri se caracterizează prin indicatori fizici, chimici și biologici mult mai nefavorabili.
📍Procesele de mineralizare au loc cu o viteză mai mare la solurile ușoare datorită prezenței oxigenului in cantitati mai mari.
📍Capacitatea de schimb cationic a solului (CSC) crește odată cu creșterea procentului de argilă și materie organică.
📍Efectul materiei calcaroase (utilizate pentru corectarea pH-ului acid) este determinat în mare parte de conținutul de argilă din sol.
📍 Solurile nisipoase se încălzesc mult mai repede decât solurile argiloase.
📍 Solurile ușoare se caracterizează printr-un nivel mai scăzut de rezistență în timpul prelucrării, spre deosebire de cele grele, care au plasticitate și aderență mai mare.
📍Conținutul mai mare de argilă determină capacitatea solului de a reține nutrienții, în timp ce continutul mare de nisip duce la pierderea acestora.
Din cele spuse anterior, putem concluziona că este foarte important să cunoaștem textura solului pentru a putea lua cele mai bune decizii referitoare la activitatea din fermă. Activitățile precum fertilizarea, lucrarea solului și irigatul ar trebui adaptate tipului de sol, mai ales că în timp ,acest indicator este relativ constant.
Recomandări pentru imbunătătirea dezvoltării plantelor
Ce măsuri putem lua pentru un impact pozitiv asupra dezvoltării plantelor în soluri mai grele sau mai ușoare:
✅ Adăugarea substanțelor organice în sol
✅Crearea unui mediu favorabil pentru conviețuirea microorganismelor
✅ Atenuarea impactului negativ al condițiilor meteorologice
✅ Cultivarea unor culturi adecvate, în funcție de tipul de sol
Este important de reținut că formarea unui mediu fizic bun caracteristic solurilor sănătoase necesită timp, atenție și îngrijire.
Dacă doriți să aflați mai multe detalii sau să analizați compoziția mecanică a solului dumneavoastră, puteți contacta laboratorul acreditat Vantage sau să luați legătura cu agronomii noștri!