Cum poți să faci economii la pesticide cu ajutorul stațiilor meteo de la Pessl?

Astăzi suntem în comuna Boțești, județul Vaslui, la ferma SC Livada Boțești SRL, unde vom sta de vorbă cu domnul inginer Agafiței Panaite. În ferma SC Livada Boțești SRL se lucrează aproximativ 130 de hectare, numai cu livadă.
Panaite folosește în ferma stațiile meteo de la Pessl pentru a putea avea un consum cât mai mic de pesticide, întrucât nu mai stropește la avertizare ci în funcțiile de datele meteorologice pe care i le oferă stația.
“Am observat că față de anii în care stropeam la 10-12 zile, acum dacă nu plouă și nu am umiditate, nu am condițiile pentru rapăn, fainare, bolile pe care le avem noi, atunci nu stropesc. Am condiții stropesc, nu am, nu stropesc.”
De ce a ales Agafiței Panaite stația meteo de la Pessl?
“Stația meteo am ales-o la un simpozion acum vreo 5 sau 6 ani. Atunci mi s-a prezentat stația și mi s-a părut wow. Cred că am fost printre primii care am cumpărat-o și nu regret. Pentru boli sunt foarte mulțumit. În funcție dacă mă anunță că plouă, știu să stropesc sau să nu stropesc, ca să nu stropesc pe ud. Și îmi dădea foarte bine, la câteva ore stiam dacă incepe ploaia. De toate informațiile pe care mi le dă stația, de temperatură și de condiții, sunt mulțumit.”
“Eu mi-am luat stație ca să fac tratemente când trebuie, în funcție de pragul economic și să prind momentul tratementului. Dacă nu ai și nu știi când, atunci stropești degeaba. Serviciul pentru prevenția de boli îl găsesc folositor pentru că stiu exact când să stropesc. ”
Ce planuri are Panaite pentru modernizarea fermei lui pe viitor?
“Acuma mai vreau întradevăr să modernizez. Mai vreau sonde de umiditate și am înteles ca există un sistem care ne anunță cu 24 de ore înainte dacă vine înghețul. Mai vreau un sistem pentru sare, pentru temperatura din solă și mai multe. ”
Aplicația mobilă-soluția pentru monitorizarea culturilor tale!
“Eu sincer folosesc 99% telefonul, pentru că în zona unde sunt acum nu am avut rețea electrică până anul trecut. Pentru că stăm 24 de ore în câmp, cel mai la îndemâna este telefonul. Adică mă uit, ia să văd cât a fost temperatura, iar ce m-a ajutat cel mai mult să știu întotdeauna cu precizie ce temperaturi am avut in livadă. Ce temperatură am avut și cât! De exemplu anul trecut pe 2 aprilie am avut 13.45 grade. Așa pot vedea cum rezista specia în funcție de minime. ”
În următoarele articole vom discuta mai mult despre digitalizarea fermierilor și modernizarea fermelor, dacă vrei să fii la curent cu toate noutățile legate de agricultura de precizie, abonează-te ACUM la newsletterul nostru.