Anul acesta mai mult ca niciodată, datorită condițiilor climaterice nefavorabile, întrebarea pe care și-o pun fermierii este în ce măsură elementele pe care le au deja în sol de la fertilizările anterioare mai sunt disponibile pentru cultura următoare,ținând cont ca în acest an o mare parte din cultură a fost întoarsă sau chiar în foarte multe situații s-a semănat direct în cultura actuală nedezvoltată suficient.
Producția va fi scăzută datorită secetei pedologice puternice.
Din acest motiv plantele cel mai probabil nu vor ajunge să consume toți nutrienții din sol, iar o parte din ce au asimilat, vor rămâne în resturile vegetale.
Ca urmare, toate calculele duc la o cantitate de nutrienți ridicată rămasă în sol, mare parte din ea direct disponibilă plantelor, pentru cultura următoare.
Nivelul exact al acestora se poate determina cel mai precis, prin efectuarea analizelor de sol, cu sonde automate de prelevare a mostrelor – parte a serviciului complex AgroBalance. Cu ajutorul acestora se vor preleva în mod uniform mostre de sol de pe întreaga parcelă putându-se observa care sunt valorile macro și micronutrienților existenți în sol.
Cum să folosești ce ai în sol de la fertilizările anterioare?
Îngrășămintele chimice reprezintă cel puțin 50% din investiția în input-uripentru o cultură. De ce să aplici îngrășăminte pentru cultura următoare, știind că deja a ți-au rămas destule din cultura precedenta ? Pentru ce să mai suprasaturezi solul cu îngrășăminte chimice, când planta are îndeajuns pentru a realiza o producție bună și fără a aplica o cantitate foarte mare de îngrășăminte?
Aplicarea de îngrășăminte în anul acesta agricol trebuie să țină cont foarte mult de ceea ce a rămas după cultura precedentă, din trei considerente:
- Costurile per hectar sunt deja foarte ridicate, pentru producția scontată.
- O extra investiție, în situația actuală, poate face diferența între profit și pierdere
- Cultura următoare va consuma, în mare parte din timp, îngrășămintele deja existente în sol
Astfel, recomandările de fertilizare făcute de agronomii noștri, vor fi de un adevărat ajutor în această campanie, în stabilirea cantitatății optime de îngrășăminte pe care trebuie să o aplicați.
Cum te pot ajuta analizele de sol și fertilizatul cu rată variabilă să fii profitabil în acest sezon?
- În condițiile atipice din acest an, în urma unei cartări agrochimice efectuate de către profesioniști, costurile cu fertilizanții pot scădea la mai mult de 50%, fapt ce se va traduce într-o investițiemult mai mică, pentru aceeași producție scontată.
- Costurile analizelor de sol se recuperează din primul an, în urma aplicării îngrășămintelor în funcție de necesar, atât cât trebuie, și unde trebuie.
- Calitatea analizelor de sol este un factor crucial în stabilirea necesarului real de de îngrășăminte chimice, pentru a obține recolta dorită.
- În urma unor supra aplicări a îngrășămintelor cu azot se va produce o poluare ridicată cu nitrați și nitriți a pânzei freatice
