Analizele de sol reprezintă o parte importantă în cunoașterea proprietăților și a calității terenului pe care îl lucrăm.
Ținând cont de legile minimului sau maximului, conținutul unui element aflat insuficient sau în exces în mediul de nutriție determină mărimea recoltei, putem realiza importanța analizelor de sol, iar în acest fel fiecare fermier poate afla mai multe informații despre cantitatea de nutrienţi din sol și poate planifica fertilizarea pentru cultura următoare.
Analiza agrochimică a solului
Unul dintre cele mai bune momente pentru prelevarea probelor de sol necesare analizelor este imediat după recoltare. De asemenea, probele de sol pot fi prelevate și în perioada de iarna-primăvară pe terenuri libere și dacă condițiile meteo sunt favorabile.
Analiza solului se face de obicei la o adâncime de 0-30 cm și ar trebui să conțină toate elementele chimice care pot limita dezvoltarea unei culturi, iar în funcție de valoarea acestora să se poată întocmi un plan de corecție sau fertilizare optim din punct de vedere calitativ și economic.
Principalele elemente care stau la baza întocmirii unui plan de fertilizare sunt:
Reacția solului(pH)
Reacția solului reprezintă proprietatea acestuia de a se comporta ca un donator sau ca un acceptor de protoni (ioni de H+) prin capacitatea lui de a menține o anumită concentrație a ionilor de hidrogen (H+) și de hidroxil (HO-) în soluția solului.
Totodată, pH-ul solului este un factor important atât în stabilirea tipurilor de îngrășăminte cât și în mobilitatea și accesibilitatea elementelor nutritive în sol.
Azotul
Acest element este constituent al clorofilei, intră în constituția tuturor proteinelor și favorizează înmulțirea celulelor.
Totodată, determină randamentul culturii și este un element esențial în procesul de creștere.
Este absorbit din sol sub formă de ion nitrat (N-) şi ion amoniu (N+), iar deficiența acestui element poate duce la o dezvoltare generală, slabă a culturii și cu efect negativ asupra producției finale.
Fosforul
Este responsabil de creșterea plantelor, de dezvoltarea sistemului radicular și de fructificarea și formarea semințelor.
Este absorbit de către plantă ca ion o-fosfat, fie ca – ori ca , în funcție de pH-ul solului.
Carența acestui element duce la o creștere întârziată a plantelor și la ramificarea precară a sistemului radicular.
Potasiu
Potasiul are un rol important în reglarea regimul hidric în celulă si în activitatea deschiderii stomatelor.
Deși este bine cunoscut faptul că, solurile din România sunt bogate în potasiu, acest lucru trebuie demonstrat în urma unor analize de sol.
De ce să efectuezi o cartare agrochimică?
Având la îndemâna toate aceste date, rezultate în urma analizelor de sol, se pot întocmi planuri de fertilizare sau diferite tehnologii de aplicarea a îngrășămintelor cum ar fi aplicarea variabila.
Toate aceste macroelemente principale sunt pretabile pentru a fi aplicate variabil, evitând astfel supra fertilizarea și consumul inutil de îngrășăminte.
Această tehnologie poate aduce un aport semnificativ în uniformizarea solurilor și echilibrarea gradului de fertilitate.
Pentru a fii mereu la curent cu noutățile despre agricultura de precizie abonează-te la newsletter-ul nostru!