Majoritatea, dacă nu chiar toate, fermele și fermierii au un plan pentru următorul an agricol – ce culturi să înființeze, în ce parcele și pe ce suprafețe, cu ce hibrizi și ce fertilizant și în ce cantitate să folosească.
Însă ai un plan și pentru partea digitală a fermei tale?
Iar răspunsul este cel mai probabil nu. Sunt foarte puține ferme la noi în țară, care înțeleg puterea oferită de către colectarea și procesarea datelor digitale obținute de la sistemele de autoghidare și de la utilajele inteligente, sau de la alți senzori din câmp.
În viitorul apropiat, fiecare fermier va fi nevoit să poată livra și un “certificat digital al produselor” atunci când le va vinde către procesatori și traderi. Iar acest certificat digital, va fi practic precum un pașaport al culturii respective și va conține un minim informații precum:
- hibridul folosit
- data însămânțării
- tratamentele fitosanitare efectuate, cantitățile aplicate și data aplicării
- fertilizările efectuate și cantitatea și produsul folosit
- condițiile și data recoltării (umiditate, corpuri străine, temperatură, etc)
Desigur, nimeni nu știe sigur ceea ce va conține acest certificat digital, însă fermierii ar trebui să înceapă să fie pregătiți pentru acest lucru.
O mare parte din ei au deja astfel de sisteme de autoghidare, de senzori și de utilaje inteligente, însă au nevoie de o platformă software care să colecteze, să le stocheze și să le proceseze pe toate acestea.
Fermele care nu au astfel de echipamente, ar trebui să înceapă să folosească astfel de soluții, pentru că în urma mai multor studii, s-a demonstrat ca echipamentele de agricultură de precizie, se dovedesc utile și se amortizeaza repede, la ferme mici, de minim 25-30 de hectare.
Ce soluție să aleg?
Nu există o soluție software care să înglobeze toate nevoile fermierului, mai ales că, fiecare fermier are nevoi particulare și destul de diferite de un alt fermier, însă îți putem recomanda să ții cont de următoarele sfaturi, atunci când iei această decizie:
- ce informații poți colecta și ce informații îți sunt utile
- ce informații te pot ajuta să iei decizii mai bune, însă nu le poți colecta sau procesa
- compania care vinde sau produce softul poate să îți ofere suport și în ce fel
- compania de la care cumpăr software, îți poate oferi suport și pentru hardware
- vechimea și experiența producătorului de software și a companiei care îl vinde
- posibilitatea de a migra datele către un alt software în viitor, dacă va fi nevoie
În următoarele articole vom discuta mai mult despre digitalizarea fermierilor , daca vrei să fii la curent cu toate noutățile legate de agricultura de precizie, abonează-te ACUM la newsletterul nostru.