“Teoretic, plantele nu pot face diferența între nutrienții furnizați de către îngrășămintele solide sau lichide, dar ambele au beneficii, în funcție de specificul local”
Alegerea celui mai bun tip de îngrășământ care să fie folosit nu este întotdeauna cea mai simplă alegere pentru un fermier. Alegerea tipului cel mai bun de fertilizant ar trebui sa țină cont de mai multe informații precum:
- analizele și potențialul nutritiv al solului
- cultura pentru care va fi folosit
- momentul și modul aplicării
- ceea ce se dorește a se îmbunătății sau corecta
Pentru a clasifica îngrășămintele se pot folosi mai multe clase, însă noi în acest articol vom face referire doar la forma de agregare – solid sau lichid.
Care sunt diferențele în modul de lucru cu cele 2 tipuri de îngrășăminte?
Îngrășămintele solide sunt cele mai folosite în acest moment în România. Acestea sunt granule de dimensiuni diferite, în general și au conținut diferit de elemente nutritive.
Îngrășămintele lichide câștigă din ce în ce mai mult teren în ultima perioadă, inclusiv în fermele din România. Acestea sunt fie concentrate lichide, fie pudre solubile în apă. Modul de aplicare este fie foliar, fie direct pe suprafața solului.
Deși nu sunt diferențe între cantitatea totală de substanță nutritivă oferită de către aceste două tipuri de îngrășăminte, pentru produse cu procente identice de elemente nutritive, sunt alte diferențe în modul de lucru cu acestea.
- Eficiența și disponibilitatea– îngrășămintele lichide sunt direct disponibile pentru plante și implicit mai eficiente.
- Distanța dintre îngrășământ și rădăcina plantei. Elementele mai puțin mobile, precum fosforul, nu pot ajunge mai aproape de plantă, decât este granula care le conține, pe când îngrășămintele lichide sunt mai mobile în sol.
- Conținutul de săruri – îngrășămintele granulare au în componența granulei și alte substanțe, pe când îngrășămintele lichide au doar apă ca adjuvant.
- Consistența – fiecare picătură de îngrășământ lichid este identică cu cea precedentă, însă nu același lucru se poate spune despre granulele de îngrășământ.
- Logistica – majoritatea fermelor au deja logistica bine pusă la punct pentru îngrășămintele solide, pe când îngrășămintele lichide încă câștigă teren.
Care sunt principalele avantaje ale îngrășămintelor lichide?
- Foarte ușor de aplicat și gestionat
- Ușor de amestecat, pentru a creea rețete particulare pentru fiecare parcelă
- Uniformitate crescută în aplicare
- Poate fi folosit ca starter dar și pe durata sezonului
- Poate fi amestecat și aplicat cu produse fitosanitare
- Direct disponibil pentru plante
Care sunt principalele avantaje ale îngrășămintelor solide?
- mai ușor de depozitat (necesită doar o hală și nu bazine speciale)
- nu se “depune” sau “precipită” în timp sau în vreme rece
- mai eficient în cazul aplicării cu mai mult timp înainte de înființarea culturii
- sunt și variante cu acțiune îndelungată pe bază de polimeri
- recomandate pentru creșterea fertilitatii solului in timp.
Noi nu îți recomandăm să folosești un tip de îngrășământ sau altul. Având în vedere informațiile furnizate, precum și specificul zonei și culturilor tale poți lua decizia cea mai bună.
Oricare ar fi decizia ta noi te putem ajuta cu utilaje pentru ambele tipuri de îngrășăminte.
Dacă alegi să începi să folosești îngrășămintele lichide, îți oferim produsele Startec Iar dacă vei folosi în continuare îngrășămintele solide, fă-o mai precis cu utilajele de la Vicon.