Folosire unei soluții, a unui dispozitiv bazat pe GPS, devine o componentă nelipsita din viața cotidiană, chiar și în activitățile agricole. Însă termenul GPS poate avea mai multe semnificații atunci când este folosit în agricultură, iar în continuare le vom discuta și explica pe majoritatea dintre ele.
Trebuie să începe prin a puncta că termenul corect nu este GPS, acesta fiind un clișeu, la fel cu este de exemplu xerox în loc de fotocopie. Termenul corect este dispozitiv de poziționare globală prin satelit, însă pentru simplitate voi folosi termenul de GPS pe parcursul articolului.
GPS-ul de ghidare
Acest dispozitiv este în principal format dintr-un ecran care este în cabină și o antenă. Pe lângă aceste componente mai pot fi și alte accesorii, precum cablurile și elementele de fixare ale monitorului și ale antenei. În aceasta configurație vorbim de un sistem de ghidare manuală, prin care operatorul utilajului doar primește indicații în privința direcției în care trebuie să vireze tractorul pentru menținerea traseului corect.
În varianta cu autoghidare, în care operatorul nu mai controlează direcția, pe lângă componentele enumerate mai sus se mai pot adăuga și componente precum motorul electric sau diverse cabluri pentru comunicarea cu rețeaua CANBUS a vehiculului.
Într-unul dintre articolele noastre anterioare, am prezentat cum te pot ajuta sistemele de ghidare prin GPS să faci economii.
Ca scurtă paranteză, un astfel de sistem, fie că vorbim de GPS pentru ghidare manuală sau cu autoghidare, poate fi conectat prin ISOBUS cu implementul folosit și să-l controleze în mod automat, aducând simplitate în operare și economii de inputuri agricole.
GPS-ul de monitorizare flotă
GPS-ul de monitorizare flotă sau de motorină, așa cum îl cunosc mulți fermieri, este un dispozitiv separat și care funcționează independent față de sistemul de ghidare. Acesta este un dispozitiv mic, de dimensiunile unui pachet de țigări, care nu oferă și nici nu este neapărat necesar, o precizie de ordinul centimetrilor. Acesta măsoară și colectează mai mulți parametrii ai utilajului pe care instalat, precum locația, viteza, traseul, orele de funcționare, iar în funcție de senzorii care sunt legați la acest GPS, poate oferi informații despre combustibil, operatorul care folosește utilajul, implementul care este folosit, turația motorului și consumul de carburant.
Un astfel de sistem poate fi folosit pentru a primi notificări și rapoarte despre activitatea echipamentelor din fermă și despre mișcările stocurilor de combustibil (alimentări, consumuri defalcate pe parcele sau lucrări, etc).
Echipamentele acestea au prețuri mici și sunt folosite în special pentru a reduce sustragerile de carburant din utilaje.
GPS-ul de măsurat suprafețe
Acest ultim tip de GPS, este cel care este probabil și cel mai folosit de către fermieri, indiferent de mărimea suprafeței de teren pe care o lucrează. Un astfel de dispozitiv, este folosit în principal pentru măsurarea suprafețelor de teren și folosirea hărților generate în relația cu autoritățile statului, în mod special. Precizia cu care acestea lucrează variază de la 2-4 metri până la precizie RTK de 2 centimetri. În majoritatea cazurilor, acestea sunt dispozitive portabile, asemănătoare cu telefoanele mobile, dar mai robuste.
Pe lângă aceste trei mari categorii în care am împărțit GPS-urile agricole, mai sunt domenii particulare în care acestea sunt folosite, precum măsurătorile topografice 3D și controlul automat al utilajelor de îmbunătățiri funciare (drenaj, nivelat) sau al utilajelor de plantat copaci și viță de vie.