Anul 2020 a fost unul dintre cei mai proști ani agricoli din România de după revoluție. Seceta extremă, dar și pandemia de coronavirus au avut un impact simțitor în agricultură.
Anul 2021, a adus un an agricol mai bun decât cel anterior în majoritatea țării, însă dereglarea lanțurilor de furnizare a materiei prime dar și a lanțurilor de producție a adus creșteri de prețuri și inflație
Nu vom face analiza cauzelor prețurilor care cresc constant pentru inputurile agricole și nici nu ne vom apleca asupra motivelor, însă este clar pentru toată lumea că îngrășămintele au suferit creșterea cea mai mare.
Acestea reprezentau deja costul cel mai mare pe care fiecare fermier îl avea cu înființarea unui hectar de cultură, însă acum acest cost a devenit tot mai mare.
Ce este de făcut?
Nu se întrevede o ieftinire a prețurilor îngrășămintelor agricole în viitorul apropiat, iar și când aceasta va fi, estimările noastre spun că prețul nu va mai atinge valorile de anul trecut niciodată. Să nu uităm că estimarea de inflație este de peste 5% pentru România anul acesta.
O zicală spune:”Când viața îți dă lămâi, fă limonadă!”. Ce și cum pot fermierii români să îmbunătățească la modul de lucru cu după aceste scumpiri?
Cartarea agrochimică
Privită cu scepticism de către o categorie de fermieri sau uitată în lista de priorități de către mulți alții cartarea agrochimică nu a fost unul dintre instrumentele cele mai folosite de către fermierii din România.
În America de Nord și în Vestul Europei analizele de sol sunt un instrument de mare valoare pe care fermierii se bazează în planificarea culturilor și planurilor pentru acestea în anii viitori.
Economiile pe care orice fermier le va realiza în urma unei cartări, mai ales dacă vorbim de aplicarea produselor cu rată variabilă, sunt ușor de amortizat în acest moment. Au fost și înainte, însă ceea ce se amortiza într-un an, acum înseamnă deja profit din primul an.
Mai multe lucruri despre cartarea agrochimică poți citi în aceste articole:
Distribuitoare de îngrășăminte performante
Este momentul ca distribuitorul de îngrășăminte să primească o atenție sporită în ferme. Dacă înainte performanța pe care acesta o oferea nu era de mare importanță, la prețul pe care tona de îngrășăminte o are și mai ales la prețul pe care un distribuitor de îngrășăminte modern și performant îl are, ar fi copilăresc ca fermierii să ignore această analiză.
Orice economie adusă de către un distribuitor performant înseamnă economii mai mari și recolte mai sănătoase.
Controlul secțiunilor din metru în metru împreună cu aplicarea cu doză variabilă, te vor ajuta să obții cele mai mari economii și să ai producții bune.
Informații suplimentare despre cum un utilaj performant de distribuit îngrășăminte te poate ajuta găsești în acest articol:
Agricultura evoluează și este timpul ca și fermierii să evolueze odată cu acesta. Creșterea prețului la îngrășăminte ar trebui tratată ca o oportunitate pentru a îmbunătății modul de lucru în domeniul fertilității solului și fertilizării.
Vezi în acest testimonial ce cantitate de îngrășăminte și ce sume de bani a reușit să economisească un fermier din România care și-a schimbat modul de lucru.