Tot mai mulți fermieri, folosesc soluțiile de ghidare prin GPS pentru a-și lucra parcelele din câmp. În acest mod, greșurile sau suprapunerile sunt reduse sau chiar eliminate, lucrările sunt efectuate în mai puțin timp, în același timp fiind făcute economii cu inputurile folosite.
Dar semnalul folosit de către aceste sisteme este variat – se poate folosi semnalul gratuit (EGNOS), care poate este gratuit și care oferă o precizie de aproximativ 20-30 de centimetri, sau se pot folosi semnale de precizie, plătite, care îți oferă o precizie mai mică, chiar și de 2-3 centimetri.
Aceasta situație te face să te întrebi ce precizie este cea potrivită pentru tine, sau dacă merită să plătești pentru o precizie mai bună.
Când lucrezi cu precizie scăzută riști scăderea profitului
Pentru a răspunde corect acestei afirmații trebuie să iei în calcul suprafața și valoarea culturii tale. Culturile cu valoare mare pe suprafețe mici, precum legumele sau loturile semicere sunt un bun exemplu – aici discutăm despre o valoare foarte mare, pe suprafețe reduse sau relativ reduse. În această situație, fiecare suprapunere sau fâșie nelucrată datorată unei precizii de lucru scăzute, înseamnă sume mari de bani irosite. Și poate ați fi tentați să credeți că pe culturile întinse pe suprafețe mai mari, folosirea preciziei nu este foarte importantă – nimic mai fals. Pentru că deși sumele de bani investite pentru înființarea unui hectar de grâu sau porumb, de exemplu, nu se compară cu suma investită în înființarea unui hectar de legume, în primul caz, al culturii mari, în cele mai multe cazuri, discutăm despre suprafețe întinse, și deși impactul financiar nu este așa de mare pentru un hectar, acesta devine semnificativ atunci când discutăm de zeci și de sute de hectare.
Precizia crescută – amortizarea investiției
În cele mai multe situații fermierii nu văd beneficiile imediate ale folosirii preciziei de ordinul a 2-3 centimetri în agricultură, decât atunci când doresc să folosească sistemele de autoghidare pentru lucrări mai precise, precum semănatul.
Și acest lucru este firesc – deoarece diferența între un sistem de autoghidare fără precizie (folosind semnalul liber, gratuit, care oferă o precizie de aproximativ 20 cm) și același sistem de autoghidare, cu precizie de 2-3 cm, poate fi și de 20% sau chiar mai mult. Cum pot fermierii să amortizeze această investiție suplimentară de 20%? De ce să folosească precizia de 2-3 cm pentru lucrări mai puțin pretențioase, precum pregătirea terenului sau fertilizat sau erbicidat?
Amortizarea investiției se realizează prin reducerea sau chiar eliminarea suprapunerilor. De exemplu, folosind un combinator de 6 metri, folosind semnalul liber, se suprapune în medie aproximativ 30 cm. Asta reprezintă 5% din lățimea de lucru. Imaginați-vă că în loc să lucrații 100 de hectare, lucrați 105, dar recoltați doar de pe 100 – din această diferență între ce lucrați și ce recoltați efectiv, amortizați cei 20% investiți în upgrade-ul la semnalul de precizie.
Ce semnal de precizie este cel mai potrivit?
După cum am menționat, cel mai accesibil este semnalul EGNOS. Acesta este gratuit și nu trebuie plătite abonamente sau licențe suplimentare. Acesta este potrivit pentru lucrări de fertilizat și erbicidat, folosind ghidarea manuală. Este mai mult decât suficient pentru o astfel de operațiune, factorul uman fiind cheie aici – la ghidare manuală, nu se poate obține o precizie de 2-3 cm, chiar dacă se dorește, ghidarea fiind în sarcina operatorului.
În continuare, aveam Range Point RTX – acest semnal de la Trimble, garantează o precizie de 15 cm, iar abonamentul este extrem de accesibil. Eu îl recomand împreună cu ghidarea automată, pentru lucrări de pregătit terenul și fertilizat, erbicidat. Precizia este mult mai bună decât la EGNOS, care oferă 20-30 cm sau chiar mai mult.
Campionul și cel mai folosit semnal de precizie, de către fermierii care lucrează cu noi, este Center Point RTX – acesta oferă precizia cea mai bună dintre toate, adică 2-3 cm. Asta îl face pretabil pentru toate lucrările în agricultură.
Ultimul, dar nu cel din urmă, este semnalul RTK, care oferă aceeași precizie pe care o oferă și Center Point RTX. În schimb, costurile de implementare cava mai mari și câteva diferențe în funcționare comparativ cu Center Point RTX, îl fac în acest moment mai puțin atractiv pentru majoritatea fermierilor români. Merită menționat că acest tip de semnal (RTK) a fost cel mai folosit și încă mai este de mulți fermieri, până acum câțiva ani.
Folosirea unui semnal de precizie este deosebit de importantă pentru fiecare fermă și ar trebui implementată în fiecare fermă. Majoritatea fermelor din România, operează cu marje ale profitului mai mici de 10%. Iar dacă poți recupera 50 de bani, pentru fiecare 100 de lei investiți, o astfel de decizie merită și se amortizează foarte repede.