Fermierii de azi, nu se mai pot baza doar pe instinct. Reglementările tot mai complexe, inclusiv în domeniul utilizării apei pentru irigat au adus nevoia de a gestiona rapid, ușor și monitorizarea eficientă atât a apei, cât și a condițiilor meteo din fiecare parcelă.
Utilizarea apei într-un mod eficient în irigații, va conduce la creșterea productivității, iar în același timp costurile cu apa și energia vor fi mai mici. Pe lângă toate acestea, calitatea culturilor va avea de câștigat, iar absorbția de nutrienți va fi îmbunătățită.
Capacitatea de a măsura, monitoriza și gestiona umiditatea solului în zona rădăcinilor plantelor cu precizie ridicată și într-un mod ușor de folosit, este de maximă importanță pentru a obține cele mai bune rezultate. Numeroase studii au concluzionat că folosirea senzorilor de umiditate în managementul irigațiilor, pot crește productivitatea și în unele cazuri scăderea semnificativă a costurilor cu inputurile pentru culturile de porumb și soia.
La planificarea udărilor, întotdeauna trebuie ținut cont de necesarul de apă al plantelor, evapotranspirația, rata de infiltrare a apei în sol pentru a evita saturarea solului cu apă pentru perioade lungi de timp.
INSTRUMENTE EFICIENTE PENTRU A CALCULA EVAPOTRANSPIRAȚIA
Stațiile meteo Geoscan OnSite sau iMeteos IMT300 de la Pessl sunt instrumente sigure pentru a calcula evapotranspirația. Acestea pot înregistra informații precise despre temperatura și umiditatea aerului, viteza vântului, radiația solară. Apoi evapotranspirația este calculată, zilnic, în mod automat.
Pe lângă acești parametrii acestea stații pot furniza și informații despre alți parametrii, care pot fi folosiți în diverse scopuri. În plus, prognoza meteo locală este mult mai exactă, atunci când se folosesc astfel de stații meteo ca factor de corecție.
INSTRUMENTE EFICIENTE PENTRU A VIZUALIZA UMIDITATEA ÎN SOL
Pentru a atinge acest scop, sunt mai mulți senzori care dau rezultate bune, sau care sunt recomandați pentru a fi folosiți. În alegerea acestor senzori, se va ține cont structura solului, tipul instalației folosite pentru irigații și adâncimea sau adâncimile la care se dorește monitorizarea umidității solului.
Cel mai folosit senzor în acest scop în România, în ultimii ani, este senzorul Sentek Drill&Drop de la Pessl. Precizia și versatilitatea sa și ușurința în utilizare au propulsat acest senzor pe primul loc în preferințelor fermierilor români chiar și a acelora care nu irigă.
Umiditatea în sol este măsurată în același loc, la diferite adâncimi, iar pe lângă umiditate, acesta oferă și informații despre temperatura și salinitatea solului.
SFATURI PENTRU CULTURILE IRIGATE DE PORUMB ȘI SOIA
Porumbul are nevoie de multă apă și puțin stres hidric pentru a avea productivitatea cea mai bună. Alegerea perioadei optime de udat este de maximă importanță pe durata întregii perioade de vegetație. Evitarea stresului hidric și menținerea corectă a umidității în zona rădăcinilor active face diferența între o producție foarte bună și una acceptabilă. În plus, economisește și bani. Studii efectuate au concluzionat ca menținerea unei umidități corecte în zona rădăcinilor, poate crește productivitatea cu 10 până la 25%.
Pentru a obține rezultate bune de la culturile de porumb irigat, fermierii trebuie să prezică momentul în care plantele vor atinge punctul stresului hidric, prin calcularea umidității în zona rădăcinilor și să determine cantitatea optima de apă ce urmează a fi aplicată, fără a irosi resurse.
La soia, alegerea ferestrelor de irigat este foarte importantă. În cele mai multe cazuri, udarea de poate face foarte devreme și ceva mai târziu pe durata perioadei de vegetație. Aceasta abordare, poate conduce la creșterea productivității și îmbunătății sănătatea plantelor. Concentrându-se pe zonele dificile din teren, fermierii se pot asigura că dacă acestea sunt în condiții optime de umiditate, zonele mai puțin dificile sunt în condiții excelente în același timp.
Prin folosirea senzorilor prezentați anterior, se poate vizualiza exact adâncimile de la care plantele își absorb apa, iar udarea va fi făcută pentru a readuce aceste zone la nivelurile optime, si nu ca întregul sol, la toate adâncimile unde planta își are rădăcinile să fie cu o umiditate corespunzătoare.
AVANTAJELE FOLOSIRII SOLUȚIILOR PENTRU MONITORIZAREA UMIDITĂȚII ÎN SOL ȘI MANAGEMENTUL IRIGAȚIILOR
O mai bună înțelegere a modului în care plantele absorb apa, vor aduce plusuri de producție și economie de apă și timp. Astfel, avantajele folosirii senzorilor legați la stații meteo și softurilor pentru gestionarea irigațiilor sunt:
• Economie de apă
• Economie de timp
• Economie de fertilizanți
• Reducerea costurilor
• Creșterea producțiilor
• Creșterea calității produselor
• Creșterea sănătății plantelor
• Reduce impactul asupra mediului