Dacă vorbim despre mașinile de erbicidat o lucrare de calitate este dependentă de mai mulți factori, iar o mare parte dintre aceștia pot fi ținuți sub control cu o mare ușurință.
O componentă crucială a aplicării substanțelor fitosanitare este mărimea picăturilor.
În acest articol ne vom concentra pe, probabil, cei mai importanți trei factori care influențează calitatea stropirii și a ceea ce putem face pentru a avea performanțe optime.
1. Duzele
Deși încă sunt mulți fermieri în România care nu acordă importanța necesară acestei componente importante a mașinii de stropit, scopul duzelor este:
- de a distribui un lichid peste o anumită suprafață
- de a mări suprafața pe care este aplicat un lichid
- de a crește forța de impact și de aderență a unui lichid pe suprafața plantelor sau a insectelor.
Duzele au rol important în aplicarea dozei stabilite și în calitatea picăturilor, implicit în calitatea lucrării. Acestea atomizează lichidul în picături și le distribuie într-un tipar prestabilit.
Pentru a avea performanțe optime pe parcursul unui an agricol, fermierii ar trebui să își echipeze utilajul de stropit cu mai multe tipuri de duze și să le folosească alternant, în funcție de următorii parametrii:
- tipul și specificul tratamentului, pentru a avea mărimea și forma picăturii potrivite
- doză aplicată, pentru a nu avea supra sau sub dozaj
- condițiile meteo , precum viteza vântului sau umiditatea aerului
Berthoud recomandă duzele de stropit marca Nozzal. Caracteristica principală a acestora este corpul ceramic, care vine cu avantajul de a se uza și implicit decalibra foarte greu în timp ce sunt folosite.
Vrei să afli mai multe despre sprayerele Berthoud? Acesează acest link!
2.Măsurarea dozei aplicate
Măsurarea cât mai exactă a dozei aplicate, este de o mare importanță în momentul aplicării tratamentelor fitosanitare. Dozele prea mari sau cele prea mici au în majoritatea cazurilor efecte negative mari asupra culturilor,
Utilajele Berthoud lucrează cu senzor de presiune. Acest lucru le permite să ajusteze presiunea de lucru , în timpul lucrării, astfel încât doza aplicată să rămână constantă chiar în condițiile schimbărilor bruște de viteză. Aceste schimbări bruște de viteză sunt specifice pentru capete (atunci când reducem viteza pentru a vira, sau după ce am întors, când accelerăm pentru a reintra pe traseu). O altă în situație când schimbâm brusc viteza este in cazul unui teren care prezintă denivelări (pregătire redusă a terenului sau urme ale instalațiilor de irigat).
Deasemenea, timpul în care ajungem la doza de lucru este practic înjumătățit față de sistemele clasice care lucrează cu ajutorul unui debitmetru, deoarece presiunea de 3 bari necesară unei stropiri de calitate este prezentă la nivelul electrovalvelor amplasate chiar la intrarea lichidului în rampă.
3. Citește eticheta întotdeauna
Substanțele aplicate sunt foarte variate în zilele noastre. Unele se pot combina cu altele, iar altele nu pot fi combinate, iar unele substanțe au nevoie de adjuvanți pentru a avea rezultate optime.
Sunt multe cazurile în care factorii meteo dar și forma și mărimea picăturilor contează pentru o aplicare de succes. Noi recomandăm citirea prospectului fiecărui produs înainte de aplicare sau consultarea cu specialiștii din acest domeniu.
Nu este simplu să ai o calitate ridicată la aplicarea tratamentelor fitosanitare, însă folosind sfaturile de mai sus, împreună cu o gamă de tehnologii performante, vei reuși să îmbunătățești calitatea aplicării tale.